Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

In Enschede start een nieuwe benadering van de grondwaterproblematiek: bewoners gaan zelf hun grondwaterstand meten. Dit omdat Enschede last heeft van hoog grondwater. De overlast doet zich op verschillende plekken door de gehele stad voor en dat maakt het voor de autoriteiten lastig om passende maatregelen door te voeren.  

Om meer inzicht te krijgen in hoe Enschedeƫrs denken over de grondwaterproblematiek en wat hun ervaringen zijn met dit vraagstuk is er een peiling gehouden onder het EnschedePanel.

De vragenlijst is ingevuld door 1057 respondenten. Ongeveer een kwart van de bewoners heeft last van water in de kelder of kruipruimte. Alleen aan respondenten met overlast zijn vervolgvragen over de overlast gesteld. Het water is vooral te vinden in de kruipruimte (51%) en in 43% van de gevallen in de kelder. Een klein deel (7%) heeft elders overlast zoals in de kelder van het appartement. Meer dan de helft (53%) van de respondenten kampt al langer dan 10 jaar met deze overlast. Deze is hoofdzakelijk seizoensgebonden (45%) terwijl een kwart van de respondenten het hele jaar overlast ervaart. Voor ongeveer een derde van de respondenten (37%) leidt dit niet tot verdere overlast, de overige 63% ervaart ook overlast in woonruimten, tuin of op andere plekken als de garage of ervaart bijvoorbeeld extra kou of ongezonde lucht. De respondenten geven aan verschillende acties te hebben ondernomen, slechts een kwart heeft (nog) niks ondernomen.

Dit zijn een aantal resultaten van dit onderzoek. De volledige resultaten kunt u vinden in het rapport.

 

Inloggen

kennispunt-gemeente